Információk - Hírek

2020 – A 20-as szám bűvöletében – 20 tárgy a kastélyból


2020. július 01. 00:00

20 + új kiállítási tárgy az újranyitás alkalmából


E havi bejegyzésünk kicsit eltér az eddigiektől, ugyanis olyan tárgyakat mutatunk be, amelyek az újranyitás kapcsán kerültek a Festetics-kastély enteriőrkiállításába. A kastély három hónap után, június 20-án újra megnyitotta kapuit, és a vendégeket ez alkalomból több mint 20 új kiállítási tárgy fogadja.


Az új műtárgyak között előkelő helyen szerepel egy festmény, amely a közelmúltban került elő egy külföldi árverésen. A hiánypótló alkotás a legsikeresebb Festetics-lovat ábrázolja, Festetics II. Tasziló lovát, Patience-t, amely 1904–1905-ben kilenc futamából kilencet nyert meg. A festmény Emil Adam 1905-ben készült műve. A kép érdekessége, hogy Patience hátán ülve megjeleníti a zsokét, Robert Huxtable-t is, illetve a kép bal oldalán látható a tulajdonos, Festetics II. Tasziló, és mellette a tréner, Charles Planner. Mind a festő személye, mind az ábrázoltak miatt a zöld szalonban látható kép a kastély kiállításának kiemelkedő darabja.


 


1. kép 


A többi új műtárgy kihelyezése néhány terem átrendezését is magával vonta: az eddiginél látványosabb és gazdagabb berendezést kapott egy folyosó és két szalon. A kiállítás második helyisége, a György-folyosó – a női és a férfi lakosztályt összekötő folyosó – egy ülőgarnitúrával gazdagodott. A XVI. Lajos korabeli, azaz 18. századi francia, faragott, lakkfestett szalongarnitúra eredeti, kézzel szövött kárpittal rendelkezik. A kanapé a helyiség közepén, a fal mellett kapott helyet, míg a karosszékek a kandallók előtt. Két kandallóellenző is kiegészíti itt a berendezést.


 


2. kép3. kép4. kép 


A kiállítás egyik legszebb terme, az egykori hercegasszonyi nagyszalon többször átalakult az elmúlt években azzal a céllal, hogy a helyiség egyre jobban hasonlítson a Festeticsek idejében kialakított látványhoz. Ebben az irányban sikerült most egy újabb nagy lépést tenni egy új szalongarnitúra kihelyezésével.


 


5. kép 


A nagyszalon mennyezetén, ablak- és ajtókeretein, tükrén megjelenő fehér-arany színpárt a farészein megismétlő garnitúra 19. századi, francia, XVI. Lajos stílusú műtárgyegyüttes eredeti szövött kárpittal.


 


6. kép7. kép 


A két kanapéból, hat fotelből és négy székből álló garnitúrát kiegészíti egy 19. századi kör alakú asztal, valamint négy további francia karosszék, amelyek ugyanakkor XVI. Lajos korabeliek, azaz a 18. század második feléből származnak. Farészeik aranyozottak, kárpitjuk pedig ugyancsak kézzel szövött.


 


8. kép9. kép 


Az eddig a nagyszalon berendezését alkotó szalongarnitúra a szomszéd szobába, az egykori kisszalonba került át.


 


10. kép 


Az új műtárgyaknak és az átrendezésnek köszönhetően ma mindkét szalon a korábbiaknál teljesebben és hűebben idézi fel a Festetics család korát.Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch