Információk - Hírek

A hónap könyve


2017. május 02. 00:00

Május
BRIGHT, Richard (1789–1858) angol orvos, utazó: Travels from Vienna through Lower Hungary : With some remaks on the state of Vienna during the Congress, in the year 1814. Edinburgh ; London : Constable and Comp., 1818. XVIII, 642, CII p., 10 t. + 2 térk. ; 29 cm

Egyetlen kiadás!

A díszkötéses példány előzékoldalán a szerző saját kezű ajánlásával gróf Festetics I. Györgynek (1755–1819).


Lelőhely: HK Geogr. 262


 


Portré Thomas Joseph Pettigrew: Medical Portrait Gallery, vol. 2 (1838) c. kötetéből 


2016 májusában a Nemzeti Örökség Intézete első alkalommal rendezte meg a nemzeti és a történelmi emlékhelyeket népszerűsítő „Emlékhelyek Napja” című egész napos, országos jelentőségű programot.


Az emlékhelyek, mint az emlékezet és a közösségi emlékezés helyei végigkísérik Magyarország történetét az államalapítástól egészen a 20. század második feléig. Jelenleg 17 nemzeti és 49 történelmi hely található hazánkban. Természetesen a keszthelyi Festetics-kastély is egyike a történelmi emlékhelyeknek.


Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is kapcsolódtunk a rendezvényhez, programjaink a 200 éves Helikoni Ünnepségek és a 220 éves Georgikon jubileumi évfordulójának jegyében kerültek összeállításra.


A most bemutatott nagyon szép kiadású útleírással könyvtárunk is szeretne kapcsolódni a május 13-án megrendezésre kerülő programsorozathoz. Annál is inkább, mivel bemutatásra kerül a kastély parkjában – Festetics I. György gróf idején (1755-1819) az „Arénában” – az a pásztorjáték, amiről a most ismertetett könyvben is lehet olvasni. Lásd a későbbiekben!


Richard Bright híres angol orvos volt. A Bécsi Kongresszus idején járt hazánkban, 1815 márciusában, majd április-májusban. Bécsben tartózkodó főuraink, köztük Festetics László gróf (1785–1846) ajánlólevelével felszerelkezve előbb Pozsonyon át Selmecbányára, onnan Pesten át vissza Bécsbe utazott.


 


Az ajánlás 


Másodízben a Dunántúlt (Alsó-Magyarországot) „körülutazva” ismerkedett meg Magyarországgal, melynek főleg politikai, közgazdasági és néprajzi viszonyai, természetrajza és földrajza érdekelték.


 


Címoldal 


Keszthelyen gróf Festetics I. György vendégeként nagy figyelmet szentelt a Georgikonnak. Részletes leírást adott többek között az ott folyó elméleti és gyakorlati oktatásról, a hallgatók pásztortáncáról, a környékbeli hegyekről (Csobánc, Badacsony, Szent György-hegy), a fenéki ménesről, a Balatonról, a földesúri börtönről, a hévízi fürdőről, a Keszthely környéki erdőkről, Keszthely társadalmáról.


Richard Bright élményei Szerecz Imre Alajos keszthelyi plébános fordításában: „… megálltunk egy fákkal körülvett gyepszínpad előtt, amely … pásztorjátékok előadására van szánva. … tizenkét fiatalember, magyaros bőrdolmányban és nadrágban, minden oldalról a színpadra vonult. A grófi erdészeti iskola növendékei voltak, s egy dudás jött velük. Mindegyikük nagy botot szorongatott. Tánc közben hol körben mozogtak, hol diadalmasan rázták botjukat a levegőben, majd földhöz vágták, majd újra felvették. Tenyerükkel csizmájukat verdesték és hangos csattanással összeütötték bokájukat. Azután keresztben tartott vagy más-más irányba szegzett botjaikkal középre jöttek és élénken hadonásztak.”


 


VIII. fejezet: a pásztortánc Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch