Információk - Hírek

A hónap könyve


2017. június 09. 00:00

Június
BRAUN, Georg (1541-1622) (esperes)

[Civitates orbis terrarum]

Theatri praecipuarum totius mundi urbium : Liber sextus. Coloniae Agrippinae [Köln] : Anthoni Hierath, Abraham Hogenberg, 1618.

[2] p., 58 t. : ill. ; 39 cm


Lelőhely: HK MapGeo 31


Beléptünk az év hatodik hónapjába. Lassan vége az iskolai tanításnak, megszűnnek a rendszeres délutáni elfoglaltságok, kezdődik a nyaralások időszaka.

A 21. század rohanó, elanyagiasodott, virtuális világában a könyv alapú térképek, atlaszok helyett már globális műholdas navigációs rendszerrel utaznak, keresik fel kedvenc nyaralóhelyeiket az emberek. Ennek ellensúlyozásaként most egy igazi kuriózummal szeretnénk megismertetni kedves Olvasóinkat.

„A földkerekség városai” című mű 1572 és 1618 között jelent meg 6 kötetben, latin nyelven Kölnben. Mintegy 360 oldalon több mint ötszáz vár és város madártávlatú képe van megjelentetve. A kiadók: Georg Braun esperes és Abraham Hogenberg, akit az első modern atlasz megteremtőjeként tartanak számon.

A most bemutatott atlasz korszakos jelentőségű; Georg Hoefnagel vagy másképpen Joris Hoefnagel (1542–1601) flamand festőművész és miniatúrista 1591-től bejárta a korabeli Magyarország nagy részét, és számos metszetet és miniatúrát készített a korabeli magyar városokról és várakról. Segítőivel első körben rajzolták, majd metszették a térképeket, illetve nyomás után kifestették őket. Hoefnagel felejthetetlen életképeket csempészett nézői elé a török kori Magyarország világából. Az atlaszban szereplő magyar várostérképek: Buda, Drégelypalánk, Eger, Esztergom, Győr, Kassa, Kismarton, Kolozsvár, Komárom, Nagysáros, Nagyszombat, Nagyvárad, Pápa, Pozsony, Szolnok, Tata, Törökszentmiklós, Visegrád.

A török Pest és Buda látképén, amely 1617-ben került kiadásra, a Duna fölött a hatalmas dombtetőn Buda, valamint a vár és a királyi palota látható. A szemközti parton az erős erődítmény Pest, amellyel pontonhíd köti össze a várost. A metszet a két várost ábrázolja a török hódoltság ideje alatt, amikor Buda volt a helyi oszmán pasa székhelye. Ez idő alatt számos templomot alakítottak át mecsetté, jól láthatóak a jellegzetes kupolák. Az előtérben a budai pasa látható, valamint delije (testőre), aki a fejbőrén keresztül átszúrt tollakat visel.

A reprezentatív térképgyűjtemény nagyobb sérülések nélkül vészelte át az évszázadok viszontagságait. Kisebb restaurálási munkák szükségesek állapotának megőrzése érdekében!
Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch