Információk - Hírek

Egy műtárgy újjászületése


2017. december 15. 00:00
Egy műtárgy újjászületése


A Helikon Kastély gyűjteményében számos olyan műtárgy található, amelyek az állandó kiállítás megnyitása (1976) óta nem voltak restaurálva, sőt, komolyabb tisztításon sem estek át. Az elmúlt néhány évben ugyanakkor jelentősen megnövekedett azoknak a műtárgyaknak a száma, amelyek teljes restaurálást kaptak, és így újra régi fényükben pompázhatnak az enteriőrökben. A restaurálás elsősorban a legértékesebb bútorokat érintette. Van azonban a kiállításon még szép számmal olyan kincs, amely a maga nemében ugyanolyan nagy értéket képvisel, mint a legkvalitásosabb bútorok. Egy közülük egy francia (feltehetően sèvres-i) porcelánváza, amelynek a szakszerű tisztítása a közelmúltban történt meg.

1. kép – A váza a tisztítás után


A kb. 70 cm magas, 50 cm széles váza a kastély eredeti berendezéséhez tartozott. Porcelánból készült, aranyozott bronz veretekkel kiegészítve. A porcelánt sèvres-i stílusú festés díszíti: meggybordó alapon két nagyobb és több kisebb kartusban aprólékosan megfestett csendéletekkel. Színei a rárakódott portól kissé fénytelenek voltak. A tárgy kívül-belül épnek látszott. Az aranyozott bronz veretek: két oldalsó, nimfákat formázó fül és egy áttört, barokkos talprész. A fülek szétszerelése során kiderült, hogy a mostani tisztítás előtt mintegy 150 évig érintetlenek voltak!


Első lépésként a veretek – a fülek és a talp – eltávolítására került sor. Rendkívül óvatosan kellett elvégezni ezt a műveletet már csak azért is, mert a váza súlya a veretekkel együtt több mint 20 kg. A veretek és a vázatest tisztítása így külön-külön zajlott. A porcelán lemosása eredményeképpen a vázatest visszakapta eredeti tiszta színeit és fényét. A veretek tisztítása jóval bonyolultabb volt: számos lépésben történt meg a portalanítás, a felületi szennyeződések eltávolítása, a zsírtalanítás, illetve a felületi lakkmaradványok és az oxidáció nyomainak eltávolítása.


  

2. kép – A talp tisztítás előtt
  


3. kép – A talp tisztítás után


Sérülések egyetlen alkatrészen sem keletkeztek, a későbbi sérülések megelőzésére a megtisztított elemek összeszerelésekor parafa alátéteket, kézi megszorítású csavarozást, puha filc alátéteket és a csavarmenetekben olajozást alkalmaztunk.


  


4. kép – A váza elemei tisztítás után, összeszerelés előtt


Az aranyozott bronz montírozásról alapos zsírtalanítással és kíméletes vegyi tisztítással sikerült eltávolítani az évszázados oxidációs nyomokat és lerakódásokat. Az aranyozás mind a füleken, mind az eleinte kevésbé biztató talprészen egységesen friss, újszerű, fényes állapotba volt visszaállítható, ezáltal a váza egységes és látszólag tökéletes állapotba került. Az aranyozás a friss tisztítás után szokás szerint kissé világos, élénk színű, mely azonban az idő előrehaladtával, és a szándékosan nem alkalmazott felületi védelem hiányában még „érni fog”: színe mélyebbé, teltebbé válik már néhány hónapon belül, pár éven belül természetes patinázódásával tüzesebb, vörösesebb árnyalatot vesz fel.


A váza tisztítás után méltó helyre talált a kiállításban: az egyik leggazdagabban berendezett teremben, a második lakószobában áll az Adrien Faizelot-Delorme által készített rokokó komódon.


  


5. kép – A váza a Delorme-komóddalHelikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch