Információk - Hírek

Festetics I. György-év – a művészetek tükrében


2019. június 01. 00:00„Le Comte George Festetits de Tolna” – Gróf Festetics I. György névjegykártyája
A 2019-es évben gróf Festetics I. György személyét állítjuk középpontba, aki 200 évvel ezelőtt, 1819. április 2-án halt meg. A Festetics család legkiemelkedőbb tagjára, a kultúra bőkezű mecénására emlékezve minden hónapban felidézzük a kastély műalkotásain keresztül I. György korát.


Vajon mit tartott maga gróf Festetics I. György a legfontosabbnak maradandó érdemei közül? 200 év távlatából nehéz ezt megmondani, ugyanakkor van egy olyan műtárgy a kastélyban, amely segíthet ebben. Festetics I. György ugyanis névjegykártyát készíttetett magának, amelyen megjeleníttette azokat az alkotásokat, amelyekről azt kívánta, hogy a nevéhez kössék azokat, például a kastélyt – amellyel az előző hónapok bejegyzései foglalkoztak – és a Phoenix-gályát – amely majd a következő havi írás témája lesz.


 


1. kép – Festetics I. György névjegykártyája 


A gróf névjegykártyájának közepén olvasható a név: „Le Comte George Festetits de Tolna”. A felirat háttere a kártyán megjelenített kép nagy részét elfoglaló, a Balatonra utaló víztükör. Ennek bal oldalán egy vitorlás látható, ezt felirata a Phoenix-gályával azonosítja. A kép alsó felét átlósan szeli át a partvonal. A vitorlás vonalában a parton cölöpkikötőt ábrázoltak. Mellette a Georgikon és majorságának rajza, a kép jobb szélén a kastély könyvtári szárnyának részlete. Az épületek előtt, a kép előterében egy nagy fa áll, feltehetően a kastélyparkban ma is látható, Festetics I. György által ültetett kínai páfrányfenyő (Ginkgo biloba), amelynek magját a gróf Kitaibel Páltól kapta. Az épületek mögött szőlő- és más parcellák húzódnak. Az előtér bal oldalán, a vízpart mellett egy pásztor állatokkal – ló, birka és marha is felismerhető.


Festetics I. György névjegykártyája egy sokszorosított grafikai alkotás. Érdekesség, hogy nyomólapját is őrzi a Helikon Kastély. A vörösrézlemezen festéknyomok is felfedezhetők, hiszen erről készültek a lenyomatok, maguk a kártyák. A sokszorosító grafika lényege, hogy a kép nyomtatás során jön létre, a nyomóforma elkészítését követően a kép papírra történő átvitelével. A névjegykártya mélynyomtató eljárással készült, azaz a képet bemélyítették a nyomóformába, és a mélyedéseket töltötte ki a festék. A vörösrézlapon látható savnyomok tanulsága szerint rézkarcról van szó. A rézkarc készítésekor a rézlemezt védőréteggel vonják be, amelybe tűvel karcolják bele a rajzot. Ezt követően savval maratják ki, mélyítik ki a fedetlenné vált vonalakat, amelyekben aztán meg tud maradni a festék, ami majd a nyomtatás során a papírra kerül.


 


2. kép – Festetics I. György névjegykártyájának nyomólapja 


A Helikon Kastély több, Festetics I. Györgyhöz köthető vörösréz nyomólapot őriz, például a Georgikon épületeinek tervrajzaihoz készülteket, de fennmaradt az a nyomólap is, amelyet György portréjához készített David Weiss, és amelynek számos lenyomata is megtalálható a könyvtárban.


 


3. kép – David Weiss: Festetics I. György (Vinzenz Georg Kininger rajza után) 


Ha már a könyvtárról – és a sokszorosított grafikáról – esett említés: több olyan könyvet őriz a kastély könyvtára, amelyben látható Festetics I. György ex librise. Az ex libris egy sokszorosított grafikai eljárással készült, a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztott papírlap, amely a könyv tulajdonosára utal. Festetics I. György névjegykártyájával ellentétben az ex librisén látható tájkép nem hordoz konkrét, érdemeire vonatkozó utalásokat. Kézzel írt felirata: „Le livre du George C. de Festetits”, azaz „Gr. Festetits György könyve”.


 


4. kép – Festetics I. György ex librise 


György a névjegykártyáján nevét és legfőbb alkotásait örökítette meg, a könyveiben elhelyezett ex libris segítségével pedig a köteteket az ő tulajdonaként jelölte meg. Mindkettő arra utal, hogy a gróf nyomot kívánt hagyni maga után, és az eltelt 200 év során bebizonyosodott, hogy ez sikerült is a Festetics család legkiemelkedőbb tagjának.Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch