Információk - Hírek

Festetics I. György-év – a művészetek tükrében


2019. szeptember 01. 00:00

„Hajó forma ágy alà Neptun”
A 2019-es évben gróf Festetics I. György személyét állítjuk középpontba, aki 200 évvel ezelőtt, 1819. április 2-án halt meg. A Festetics család legkiemelkedőbb tagjára, a kultúra bőkezű mecénására emlékezve minden hónapban felidézzük a kastély műalkotásain keresztül I. György korát.


Több bejegyzés szólt már Festetics I. György kastélyáról, ám még nem sokat foglalkoztunk azzal, milyen hozzá köthető tárgyakat láthatunk ma a kiállításon. Mielőtt azonban e konkrét tárgyakra kerülne sor, ebben a hónapban egy olyan bútort választottunk ki, amely sajnos már nem fellelhető, ugyanakkor a legérdekesebb György kastélyának berendezési tárgyai között.


A kastély Festetics I. György-kori berendezési tárgyairól elsősorban a leltárak tájékoztatnak. Ez időszakból számos inventárium maradt fenn. Az „udvari ingó bingó jószágok” között az 1807–8-as leltárban a grófné szobájában találkozhatunk először az alábbi bútorral: „ágy álá Neptun” (helyesen: a là Neptune). Az 1811-es leltárban az ún. „Szeglet Hajós Szobában” olvashatjuk: „hajó forma ágy alà Neptun”. Az 1812-es és az 1815-ös leltár szerint a „Kék szobában” állt a „hajós ágy”, ahogy az 1818-19-es, azaz az utolsó György-kori inventárium tanúsága szerint is.


A bútordarab Festetics I. György halála után is a kastélyban volt, és a későbbi időszakokból még fényképes ábrázolása is maradt fenn. Klösz György 1899-ben – Festetics II. Tasziló idején – készült, a márványtermet ábrázoló fényképén fedezhető fel az ágy. A termet, amelyet Festetics I. György a levéltár elhelyezésére építtetett, ekkor télikertként használták. A fonott kerti bútorok között kapott helyet az ágy, amelyet a fénykép alapján virágtartóként használtak.


 


1. kép: A hajóágy a márványteremben 1899-ben

A kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.13.034
 


Az ágy utolsó említése az 1942-es leltárban található. Ekkor is a márványterem berendezési tárgyai között sorolják fel: „keményfa alapzaton álló hajóágy, fabetétes /intarzia/ egy betétes árbócrúddal”. Az 1940-es években készült fényképek ugyanakkor az északi lépcsőház földszintjén mutatják a bútort, így feltételezhető, hogy valamikor 1942 után helyezték át, funkciója azonban nem változott: továbbra is virágokat ültettek bele.


 


2. kép: A hajóágy az északi lépcsőház földszintjén az 1940-es években 


Sajnos az ezt követő időszakban valamikor eltűnt az ágy, pedig ma a kiállítás egy rendkívül látványos, különleges darabja lehetne, amely reprezentálja Festetics I. Györgynek az empire stílus iránti érdeklődését.


Az empire stílus hivatalosan nagyon rövid ideig, 1799-től 1815-ig tartott Franciaországban, de gyorsan nemzetközi divat lett, és egész Európában azonos jegyeket mutatott. Hatása kb. 1830-ig érvényesült. Nevét (empire = császárság, birodalom) Napóleonról kapta, aki császárságának példaképéül a római császárságot tekintette, és a római császárkor művészeti stílusát kívánta utánozni. Az empire bútorokon közvetlenül, változtatás nélkül alkalmazták az antik formákat, egyrészt építészeti tagozatokat, másrészt az egyéb jellemző görög és római (és Napóleon egyiptomi hadjáratát követően az egyiptomi művészetből származó) díszítőelemeket: szfinxeket, griffeket, oroszlánlábakat, hermákat (emberi felsőtestben végződő pilléreket) stb.


Az empire stílus a 19. század elején volt divat a magyar bútorművészetben is. Festetics I. György új kastélyának berendezéséhez a korban népszerű XVI. Lajos-stílus (klasszicizmus) mellett az empire-t is alkalmazta. Kapcsolatban volt a kor legjelentősebb magyar empire bútorkészítő mesterével is, Vogel Sebestyénnel, aki éppen akkor alapította meg az első magyar bútorgyárat mostohaapjával, Kerner Antallal, amikor Festetics I. György Kerner Antalnál készíttetett „udvarló szoba” berendezést fia, László számára. (Ahogy a hajóágy, úgy az empire bútorzat nagy része is eltűnt a kastélyból.)


Az empire stílusban készült ágyak egyik jellemző típusa volt a „lit en bateau”, azaz hajóágy. Az elnevezés többféle megoldást is takarhat: használják az egyenes vagy kifelé ívelő ágyvégekkel ellátott ágyak megjelölésére is. Az ágyvégeket íves ágyoldal köti össze. A befelé hajló ágyvégekkel ellátott ágyakkal „lit en nacelle”, azaz gondolaágy néven is találkozhatunk. Ha az ágy vonala folyamatos ívet rajzol, valóban egy gondolához hasonlít.


 


3. kép: Hajóágy egyenes ágyvégekkel

A kép forrása: https://www.galerie-atena.com/images/Image/lit-bateau-en-placage-dacajou-dpoque-empire-1682-3.jpg4. kép: Hajóágy kifelé hajló ágyvégekkel

A kép forrása: https://www.kollerauktionen.ch/CatCache/catcache.1/pictures/36852/36852_m_2.jpg5. kép: Hajóágy befelé ívelő ágyvégekkel

A kép forrása: https://www.christies.com/img/LotImages/2003/PAR/2003_PAR_05058_0354_000().jpg
 


A Festetics I. György kastélyában lévő ágy formája is leginkább egy gondolára emlékeztet. Szerkezete követi egy valódi csónakét. A hajótest íves. A csigavonalban végződő tat magas, erőteljesen befelé ível. A hajó orra stilizált bástya. A hajó mindkét oldalán két-két korlátelemet helyeztek el. A fényképek azt sugallják, hogy mind intarziás, mind fémrátétes díszítéseket is alkalmaztak. Az orron lévő intarzia egy szfinxet rajzol ki. Az orrdísz egy hattyú szobra. (A hattyú nagyon kedvelt motívum az empire művészetben. Főként a székeken jelenik meg karfát tartó konzolként, illetve a hálószobabútorokon, mivel az alvás szimbólumának tekintették.)


 


6. kép: Festetics I. György hajóágya 


A hajó mellett letűzve stilizált, ugyancsak intarziás kiképzésű árbóc látható díszes árbócgombbal, alatta árbóckosár és rövid vitorlarúd. A hajóágy egy talapzaton helyezkedik el, ami egy keret, benne a hullámos felület a víz imitációja, valószínűleg fából kifaragva.


Egy hasonló ágyat megjelenítő ábrázolás szerint ez a típus a „lit en bateau à la Neptune”, azaz hajóágy Neptunus – a vizek és tengerek római istene – „módjára”. A rajz egyébként azt engedi feltételezni, hogy Festetics I. György bútorán is, amikor még valóban ágyként használták, fontos szerepet játszhattak a textilek: az ágytakaró, a párnák, a baldachint formázó függönyök.


 


7. kép: „Lit en bateau à la Neptune”

A kép forrása: https://www.meubliz.com/meuble_lit_bateau_empire/
 


A műkereskedelemben is feltűnt a közelmúltban egy analógia: egy 2013-as Christie’s árverésen több mint 240 ezer angol fontért kelt el egy spanyol készítésű „lit en nacelle”.


 


8. kép: Spanyol hajóágy a Christie’s árverésén

A kép forrása: https://www.christies.com/img/LotImages/2013/CKS/2013_CKS_01140_0031_000(a_spanish_gilt-metal-mounted_giltwood_and_brass-inlaid_mahogany_bois_s).jpg
 Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch