Információk - Hírek

Festetics I. György-év – a művészetek tükrében


2019. október 04. 00:00

Festetics I. György-év

– a művészetek tükrében


Fiókos szekrény József nádor emlékére
A 2019-es évben gróf Festetics I. György személyét állítjuk középpontba, aki 200 évvel ezelőtt, 1819. április 2-án halt meg. A Festetics család legkiemelkedőbb tagjára, a kultúra bőkezű mecénására emlékezve minden hónapban felidézzük a kastély műalkotásain keresztül I. György korát.

A múlt havi bejegyzésben megismerkedtünk egy olyan bútorral, amely Festetics I. Györgyé volt, azonban ma már nem fellelhető. Most egy olyan berendezési tárgyról lesz szó, amely ugyancsak hozzá kapcsolódik, viszont látható is a kiállításon. Különleges dolog, ha egy bútor konkrét személyhez vagy eseményhez köthető – e darab egyszerre mindkettőre példa.

1801. augusztus 23-án került sor a Festetics I. György által 1797-ben megalapított Georgikon ünnepélyes megnyitására. Az avatási ünnepségről a „Történetek a legjelentősebb keszthelyi Festeticsről” című rovatunk augusztusi bejegyzésében részletesen olvashattunk. Kiderült az is, hogy az eseményen részt vett József nádor, aki egy ekével a Georgikon földjén néhány barázdát szántott. A jelenetet megörökítő emlékéremről a fenti írás fényképet is közölt. A közismert érem mellett azonban van még egy műalkotás a kastélyban, amely az ünnepséghez kötődik, és amellyel jóval kevesebbet foglalkozott a szakirodalom – ez a műtárgy lesz bejegyzésünk témája.

A kastély enteriőrkiállításán a György-folyosón, Festetics I. György portréja alatt látható egy fiókos szekrény.
1. kép: A György-folyosó a komóddal


A négyfiókos komód fenyőfa alapon körtefa borítással készült, a fiókokon sárgaréz húzófogantyúkkal. A fogantyúkon magyar koronás drapéria alatt középen ovális mezőben József nádor mellképe látható, kétoldalt a magyar címer részletei. A komód elejének két szélén egy-egy hársfából faragott, feketére festett és aranyozott herma található. (Az építészetben is alkalmazott hermát az empire bútorművészet is kedveli. A hasáb alakú, lefelé keskenyedő pillér fent emberfejben vagy emberi felsőtestben végződik.)


 

2. kép: A komód3. kép: Az egyik herma 


A 19. század elején a fiókos szekrények általában egyszerű formájúak. A bútortest négyszögletes. A bútor teteje márványlap. Alatta a káva vagy a legfelső fiók a többi fiók homloklapjához képest előre ugrik, és a széleken egy-egy, az építészetből származó forma – oszlop vagy pillér – támasztja alá. A fejezetek, lábazatok, fogantyúk, kulcslyukpajzsok, díszítő rozetták stb. aranyozott bronzból készülnek. A hermák gyakran görög-római, vagy egyiptomi alakokat ábrázolnak – népszerű például a szfinx.


 

4. kép: Oszlopokkal díszített francia empire komód

A kép forrása: https://www.anticstore.com/DocBD/commerce/antiquaire/kollenburg-776/objet/64879/AnticStore-Large-Ref-64879.jpg
5. kép: Hermákkal díszített francia empire komód

A kép forrása: https://www.anticstore.com/DocBD/commerce/antiquaire/galerie-maxime-fustier-634/objet/67049/AnticStore-Large-Ref-67049.jpg
 


A kastély komódjának különlegességét a fogantyúk adják. Festetics I. György feltehetőleg a georgikoni látogatás emlékére, a nádor iránti tisztelete jeleként készíttette a fiókos szekrényt, és örökíttette meg a nádornak a magyar címer által keretezett arcképét a bútor fiókhúzóin.


 

6. kép: Az egyik fiókhúzó
 


A komód egyike azoknak a bútoroknak, amelyeket a Veszélyeztetett Magángyűjtemények Miniszteri Biztossága 1949 decemberében szállíttatott el az Iparművészeti Múzeumba, és amelyek a 2010-es években kerültek vissza a kastélyba – a komód 2015-ben. Ekkor nyert elhelyezést a György-folyosón, készíttetője, Festetics I. György portréja alatt.Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch