Információk - Hírek

Festetics Kristóf-év – a művészetek tükrében


2018. december 05. 00:00

Festetics Kristóf-év

– a művészetek tükrében


A barokk fénye


A 2018-as évben Festetics Kristóf személyét állítjuk középpontba, aki 250 évvel ezelőtt, 1768. február 25-én halt meg. A Festetics család keszthelyi ágának megalapítójára és a kastély első építtetőjére emlékezve minden hónapban felidézzük a kastély műalkotásain keresztül Kristóf korát.


Az év során bepillantást nyertünk a 18. század művészetébe, ízelítőt kaptunk a barokk pompájából és csillogásából. E havi bejegyzésünk szó szerint ez utóbbiról szól: a barokk fényéről, azaz a műtárgyak csillogását lehetővé tevő világításról: a csillárokról – hiszen nincs még egy hónap az évben, amikor nagyobb szükségünk lenne a fényre, mint decemberben.


A karos mennyezeti világítótestre utaló csillár szót a nyelvújításkor alkották a csillog szó tövéből – ahogy például a fut szóból képezték a futár szót. A szó eredete is rávilágít arra, hogy a csillár elengedhetetlen jellemzője a csillogás.


A mai értelemben vett csillár a középkorból származik. Ekkor fából faragott, kereszt alakú világítótesteket használtak. A karok száma változó volt, és gyakran egy stabilitást biztosító gyűrű fogta őket össze. A karokra gyertyákat helyeztek. A kötélen vagy láncon függő szerkezet leengedésekor lehetett meggyújtani vagy eloltani a gyertyákat.


 


1. kép: Középkori csillár illusztrációja (1460)

A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Medieval_Illustration_of_Chandelier.jpg
 


A 15. században megjelentek a fémből készült csillárok, amelyek már változatosabb formát mutattak – főként a kör és a korona alakjára épültek. Megnövekedtek a méretek, és a csillárok luxuscikké, a gazdagság szimbólumává váltak. A 18. század elejére elterjedtek az aranyozott, hajlított karú, sokgyertyás csillárok, fémből öntött vagy fából készült változatban is. A 18. századtól készültek kristálycsillárok, először hegyikristály felhasználásával. Az üveggyártás fejlődése lehetővé tette a kristály olcsóbb előállítását, így szélesebb körben elterjedtek a kristályfüggesztékekkel díszített világítótestek.


A 18. században a csillárkészítés fénykorát élte. Ekkor és a későbbi századokban számos jelentős művész foglalkozott csillárok tervezésével. Bár főként bútorairól vált híressé, a korábban már megismert barokk kori mester, André-Charles Boulle is készített csillárterveket. Azzal, hogy aranyozott bronzból képzelte el a világítótesteket, forradalmasította a csillárkészítést, hiszen eddig nem tapasztalt aprólékos díszítésekre nyílt lehetőség. Az aranyozott felület pedig visszaverte a gyertyafényt, és csillogó sárga fényt árasztott. Boulle csillártervei a barokk stílus megtestesítői. Egyik megvalósult csillára New Yorkban, a Metropolitan Művészeti Múzeumban látható. A nyolcágú és -lángú aranyozott bronzcsillár 1710 körül készült, egyidőben a keszthelyi Festetics-kastély Boulle-asztalával.


 


2. kép: André-Charles Boulle csillára

A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Eight-light_chandelier_MET_DP302780.jpg
 


A barokk kor egy másik híres csillára II. György angol király számára készült 1736-ban. A király építésze, William Kent tervei alapján a német Balthasar Friedrich Behrens alkotta meg a nyolcágú ezüstcsillárt Hannoverben. A Hannoveri-házból származó király hannoveri palotája számára rendelte a remekművet, amely a család tulajdonában maradt majdnem kétszáz évig. Királyi provenienciáján kívül a tárgy arról is híres, hogy a valaha árverésen eladott csillárok közül a legdrágábban kelt el: a Christie’s aukcióján 2011-ben csaknem 6 millió fontot adtak érte.


 


3. kép: A II. György számára készült csillár

A kép forrása: https://www.christies.com/img/LotImages/2011/CKS/2011_CKS_08033_0052_000(the_givenchy_royal_hanover_chandelier_a_german_silver_eight-light_chan).jpg
 


A Festetics-kastély számtalan csillára közül csak egy van, amely a 18. századból származik. A főként a könyvtár időszaki kiállításainak helyet adó sárga szalonban függ egy 24 lángú csillár. Hársfából készült, gazdagon faragva és teljes felületén aranyozva. A hármasával csoportosított karok egy gyűrűből indulnak, amelyet nyolc kar köt össze a csillár középrészével.4. kép: A sárga szalon csillárja5. kép: A csillár alulnézetben


A csillárról sajnos nem lehet biztosan tudni, hogy a Festetics-kastély eredeti berendezéséhez tartozott-e. Festetics Kristóf 18. századi rezidenciájának csillárjairól a korabeli leltár tájékoztat, amely szerint a nagy ebédlőben (a mai tükörteremben) három nagy velencei üvegcsillár függött a mennyezetről.


A velencei csillárkészítés Európa többi részétől nagyrészt független utat járt be. A Velence mellett, Murano szigetén folyó üveggyártás adta az alapját, amely a 15. századtól a 17. század elejéig élte fénykorát. A tökéletesen átlátszó üveg – a kristályüveg – feltalálásával lehetőség nyílt arra, hogy az olvasztás és formázás során hihetetlenül aprólékos formákat hozzanak létre, ellentétben a hegyikristállyal vagy az ólomüveggel, amelyeket metszettek. A kor egyik legjelentősebb mestere, Giuseppe Briati (1686-1772) a muranói üvegcsillárok specialistája volt. Megalkotta a ma már klasszikusnak tekintett muranói csillár típusát, amely egy központi fémtengelyből induló karokból állt, amelyeket számtalan színes vagy átlátszó kristályvirág, -levél és -gyümölcs díszített. Legnevesebb műve, és egyben a világ egyik leghíresebb csillára a velencei Rezzonico család Canal Grandén álló palotájába készült. A ma Ca’ Rezzonico néven múzeumként működő épületben látható a 18. századi művészetet bemutató tárlat méltó kiegészítőjeként az üvegcsillár. Nyilván nem ilyen egzotikus csillárokkal rendeztette be Festetics Kristóf kastélyának ebédlőjét, de az biztos, hogy Európa arisztokráciájához csatlakozva a kor művészetének egyik fellegvárából szerezte be legelegánsabb termébe a fényt adó, csillogó műalkotásokat.


 


6. kép: A Rezzonico-csillár

A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Lampadario_in_vetro_di_Murano_-_Ca%27_Rezzonico%2C_Venice.jpg
 Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch