Információk - Hírek

Festetics Kristóf-év – a művészetek tükrében


2018. június 01. 00:00

A barokk bútor
 


A 2018-as évben Festetics Kristóf személyét állítjuk középpontba, aki 250 évvel ezelőtt, 1768. február 25-én halt meg. A Festetics család keszthelyi ágának megalapítójára és a kastély első építtetőjére emlékezve minden hónapban felidézzük a kastély műalkotásain keresztül Kristóf korát.


A kastély belső terei és berendezése sokat változott Festetics Kristóf kora után. A család későbbi generációi kibővítették az épületet, és újrarendezték a tereket. Ma már nem sok olyan tárgyat találhatunk a kastélyban, amely Kristóf otthonából származhatott. Mindinkább a rokokó, a klasszicizmus és a historizmus határozta meg az enteriőröket, átvéve a szerepet a barokktól. Néhány fennmaradt példán azonban megfigyelhetjük, mi jellemezte a barokk stílusú bútorokat. (A bejegyzést illusztráló fényképek a kastély műtárgyairól készültek, amelyekkel a későbbiekben önálló bejegyzésekben is foglalkozunk.)


A bútorművészetben a barokk a reneszánsz stílust követte a 17. században, majd a rokokónak adta át fokozatosan a helyét a 18. század első évtizedeiben. A stílus Itáliában alakult ki, de az időszak során Franciaország vette át a vezető szerepet a bútorművészet terén. Ebben nem kis szerepe volt XIV. Lajos francia királynak, akit fényűzése miatt Napkirálynak is hívtak – és akiről elnevezték Franciaországban a barokk stílust XIV. Lajos-stílusnak. Amellett, hogy versailles-i kastélya a kor barokk kastélyainak mintaképe lett, udvari művészei is letették névjegyüket az iparművészet terén. Közülük a leghíresebb André-Charles Boulle, a király udvari műbútorasztalos-művésze, akivel egy későbbi bejegyzésben részletesen is foglalkozunk. A király számára készített díszes bútorok mintaképekké váltak az uralkodók és az arisztokrácia számára, és meghonosodott az európai udvarokban a francia divat. Ezzel együtt elvált egymástól az egyszerű bútorok készítése – az asztalosok munkája – és a luxusbútorok megalkotása, amelyre külön kézművescsoport jött létre: az ébéniste-ek.


  


1. kép: A barokk megtestesülése – a Tükörgaléria a versailles-i kastélyban

(A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Chateau_Versailles_Galerie_des_Glaces.jpg)


A barokk bútorok esetében a reneszánszhoz hasonlóan az antik formákból indultak ki, de ezeket megmozgatták, meghajlították. A geometriai alapformákat átalakították: a körből ovális lett, a félkörből kosárív (a félkörnél laposabb ív). Görbe vonalak, hajlított felületek jellemezték a bútorokat.


  


2. kép: Domborúan ívelt bútorajtó


A bútorlábak görbítése a barokk találmánya, és jellemző maradt a rokokó idején is. Gyakori volt a csavart oszlopok alkalmazása, és a bútorbetéteket körülvevő, több helyen megtört párkányprofil. Bútorlábként és az azokat összekötő elemekként kedvelték az esztergályozott fát.


  


3. kép: Csavart oszlopok


  


4. kép: Többszörösen megtört vonalú profilléc


  


5. kép: Esztergált székláb és összekötők


  


6. kép: Pogácsaláb


A bútorok nagy méretűek voltak. Ennek ellensúlyozására – és a hatalom, a gazdagság hirdetésére szolgáló fényűzéssel összhangban – a felületeket gazdagon díszítették. Faragás, aranyozás, berakás – a barokk bútor esetében semmi nem számított túlzásnak.


  


7. kép: Faragott díszítmény


A leglátványosabb díszítési mód az intarzia volt. A különböző típusú faanyagok adta eltérő szín vagy erezet segítségével mintákat lehetett létrehozni a faalapon. A technikát már az ókorban használták, és a reneszánszban is kedvelték, de a barokk kor volt a fénykora. Köszönhető ez annak is, hogy a 17. században feltalálták a finomabb faberakások készítéséhez elengedhetetlen lombfűrészt. A kor a fán kívül számos egyéb anyagot is használt a berakások készítéséhez: színes köveket, fémeket, csontot, teknőspáncélt, gyöngyházat stb. A technika legnagyobb mestere Boulle volt, akinek alkotásairól következő bejegyzésünkben lesz szó.


  


8. Fából és ónból készült berakás


  


9. Aranyozott bronzveret és Boulle-berakás
Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch