Információk - Hírek

Festetics Kristóf-év – a művészetek tükrében


2018. szeptember 01. 00:00

Festetics Kristóf-év

– a művészetek tükrében


Bútortípusok a barokk korban – a szék


A 2018-as évben Festetics Kristóf személyét állítjuk középpontba, aki 250 évvel ezelőtt, 1768. február 25-én halt meg. A Festetics család keszthelyi ágának megalapítójára és a kastély első építtetőjére emlékezve minden hónapban felidézzük a kastély műalkotásain keresztül Kristóf korát.


   A legegyszerűbb ülőbútor a szék. A hétköznapi életben számos formáját használjuk nap mint nap. A szék lehet támla nélküli, támlás, vagy karosszék. A karosszék egyszemélyes ülőbútor, amelynek háttámlája és karfája is van. Az ókori görög bútorok ábrázolási között már találkozhatunk kartámaszos székkel, illetve több ókori nép is használt karfás trónszéket. A karosszék a kora középkorban még a magas társadalmi ranghoz kapcsolódott. A gótikától kezdve készítettek nagyobb mennyiségben különböző típusú karosszékeket.


   A barokk korban a karosszékek nagy méretűek és zömök felépítésűek. A magas háttámla és az ülőlap egyenes vonalú. A karfák ugyanakkor ívesek, és általában a lábak is hajlítottak, vagy csavartak. A lábakat X vagy H alakú merevítők kötik össze. A farészek gyakran faragottak és aranyozottak. A hátlap és az ülőfelület kárpitozott: selyem-, bársony-, vagy gobelin-technikával szövött kárpit borítja, amelyet paszományok, rojtok és bojtok is kiegészíthetnek. A rendkívül drága textilanyagokhoz csak az uralkodók és a gazdag arisztokraták jutottak hozzá, így a kárpitozott szék a gazdagság szimbólumává vált. Jóval olcsóbb volt a nád, amely a 17. század végén lett népszerű. Ekkortól készültek indiai mintára nádazott ülő- és hátlapú székek.


 


1. kép: Gazdagon díszített barokk karosszék rajza

(A kép forrása:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Style_Louis_XIV#/media/File:Tapisseries,_broderies_et_dentelles;_recueil_de_modeles_anciens_et_modernes_(1890)_(14760854386).jpg)
 


   Ma a Festetics-kastélyban három barokk stílusú karosszék látható. Mindegyik a kastély eredeti berendezéséhez tartozott, azaz akár Festetics Kristóf otthonát is díszíthették. A legegyszerűbb darab a Kristóf-szobában található, több 19. századi neobarokk székkel körülvéve. A kandalló jobb oldalán álló, diófából készült karosszék a 17. századból származik. Ülőlapja és enyhén ívelt tetejű háttámlája kárpitozott. (A kárpit nem eredeti.) Első lábai és a lábakat összekötő hevederek esztergályozottak. Karfáját csigavonal és faragott, stilizált akantuszlevél díszíti.


 


2. kép 


   A tükörterem előtti folyosó Kristóf-szoba felőli végén áll egy másik barokk karosszék. Ugyancsak diófából készült 1700 körül. Támlája szögletes, magas, lefelé keskenyedő. Hajlított karfái és lábai faragottak, a fő motívumok csigavonalak és akantuszlevelek. A lábakat X alakú összekötő merevíti. A bútor bordó bársony kárpitja nem eredeti, de a restaurálás előtt is hasonló színű bársony borította. A támlát díszítő arany paszomány viszont a bútorral egykorú.


 


3. kép


    A harmadik, egyben legkülönlegesebb barokk karosszék a zöld szalonban található. A 18. század elejéről származó darab faragott, festett és részben aranyozott farészei diófából készültek. A bútor háttámlája szögletes, egyenes. A karfák, a lábak és az X alakú összekötő hajlított, nagyon gazdagon faragott.


 


4. kép 


   Keleti mintás kárpitja hímzett: az alap laza szövésű vászon, ezt hímezték ki gyapjúfonallal. Kétféle – kisebb (petit point) és nagyobb (gros point) – öltést használtak.


 


5. kép 


   A bútorkárpithímzések a 17. századtól váltak népszerűvé egész Európában. A leltárak bizonyítják, hogy a magyar főúri udvarokban is gyakoriak voltak a hímzett fali- és bútorkárpitok. A kezdeti geometrikus motívumokat előbb lombdíszes, majd figurális minták váltják fel. Megjelennek kínaizáló (chinoiserie) jelenetek is. A barokk kori textilek mintakincsének egyik fő csoportját alkotják az egzotikus, keleti hatást mutató minták, amelyek az 1660-as években tűntek fel. A Távol-Keletről behozott textilek, lakk- és porcelántárgyak motívumai ihlették a kor keleties ízlésű kárpitjait.


 


6. kép Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch