Információk - Hírek

Történetek a legjelentősebb keszthelyi Festeticsről


2019. december 03. 00:00

December: A kor, amelyről a gróf úr olvasott


A Helikon Kastély 2019-ben Festetics I. György halálának 200. évfordulójára emlékezik. Ennek alkalmából minden hónapban bemutatjuk egy-egy téma kapcsán a keszthelyi Festetics család legjelentősebb tagja életének fontosabb eseményeit.


Festetics I. György nemcsak korának – a 18–19. század fordulójának – egyik legműveltebb magyar főnemese volt, hanem a világ történéseiben tájékozott ember is. Általa építtetett könyvtárában ma is számtalan olyan, a korszakból származó újság található, amelyből képet kaphatunk a gróf úr érdeklődési köréről.


 


1. kép: A Festeticsek egyik ex librise 


A 18–19. század fordulója bővelkedett történelmi sorsfordító eseményekben. Gondoljunk csak az 1770-es évekre, amikor az amerikai függetlenségi háború zajlott, az 1790-es évekre, amelyek a francia forradalom eseményeiről is nevezetesek, vagy éppen a 19. század első évtizedeire, amikor a korabeli újságolvasó Bonaparte Napóleon tündökléséről, bukásáról, visszatéréséről, majd végleges bukásáról olvashatott. Az akkori sajtótermékek képet adtak arról, hogy mi történt Bécsben, Párizsban, Londonban vagy az óceánon túl, az Egyesült Államokban. Ám a magyar hírek is eljutottak az olvasókhoz, legyen az Pesten történt nagy jelentőségű vagy vidéki hír. Ebben a korban már egyre gyakrabban olvastak újságot az emberek, sőt voltak olyanok, mint például a keszthelyi gróf, akik tevékenyen segítették ezen lapok megjelenését.


Festetics I. György-év utolsó bejegyzésében a gróf úr könyvtárának becses kincseit mutatjuk meg az olvasóknak, azokat a magyar és külföldi folyóiratokat, amelyek ma is kiváló tájékozódási pontként szolgálnak a múlt századok eseményeinek megismeréséhez. Az újságok egy részére még Festetics I. György édesapja, III. Pál kezdte meg az előfizetést, amit fia folytatott, sőt újabb lapokat rendelt keszthelyi kastélyába.


Az alábbi újságok és folyóiratok bemutatásához a keszthelyi Helikon Könyvtár mellett az Arcanum Digitális Tudománytár volt a segítségünkre.


Elsőként a Festetics-könyvtár jeles magyar folyóiratai közül szemlézünk.


Első helyen az 1808 és 1848 között megjelent Hazai ’s Külföldi Tudósítások című lapot említjük meg, amelynek megjelenéséhez maga Festetics I. György is hozzájárult. Hetente kétszer jelent meg, főként ausztriai, illetve hazai vármegyei és városi hírek jelentek meg benne. Most egy olyan részletet közlünk a lapból, amely Festetics I. György életének egy örömteli pillanatáról szól, Julianna lányának Zichy Károllyal történt esküvőjéről.


 


2. kép: Hazai ’s Külföldi Tudósítások. Szent András havának 15. napján.

1806. (1806. szeptember 15.) 329. oldal
 


1817-ben jelent meg a Hasznos Múlatságok című újság, amelyet „A’ Hazai ’s Külföldi Tudósításokhoz Toldalékúl írta ’s kiadta Kultsár István”, ahogy a címlapon olvasható. Kultsár István Festetics László nevelője volt hat éven át, és tevékeny szerepe volt Mikes Kelemen törökországi leveleinek kiadásában, amelyet Festetics I. György támogatott anyagilag.


 


3. kép: Kultsár István 


A Festeticsek könyvtárának becses darabjai a Magyar Hírmondó példányai. A hírlap 1792 és 1803 között jelent meg hetente kétszer. Bel- és külföldi hírei között szerepelt az 1797-ben vízre bocsátott Phoenix hajó, amely Festetics I. György egyik legnagyobb vállalkozása volt.


   


 4. kép: Magyar Hírmondó. 1797. augusztus 1. 136-138. oldal

Beszámoló a Phoenix vízrebocsátásáról 1797-ből
 


1786 és 1834 között jelent meg a Magyar Kurir, amely a második volt a megjelent magyar lapok sorában.


 


5. kép: Magyar Kurir. 1808. október 14. 482. oldal

A’ Posonyi Ország Gyülés historiájának további folytatása
 


Festetics I. György kastélyának könyvtárába tudományos és szakmai folyóiratok is jártak. A gróf életének utolsó éveiben jelent meg a Tudományos Gyűjtemény, amely a keszthelyi születésű Fejér György kezdeményezésére jött létre. Ám Festetics I. György más szakmai kiadványokat is rendelt, többek között a Vizsgálódó magyar Gazda és a Nemzeti Gazda című folyóiratokat, amelyeknek példányai szintén megtalálhatók a Helikon Kastély történelmi könyvtárában.


 


6. kép: Tudományos Gyűjtemény7. kép: Vizsgálódó Magyar Gazda8. kép: Nemzeti Gazda 


A magyar nyelvű újságok mellett Festetics I. György több francia, német és angol nyelvű folyóiratot is járatott könyvtárába. Ezek közül adunk közre néhányat.


A Festeticsek könyvtárának első folyóirata, a Journal encyclopédique, amelyet már Festetics I. György édesapja, III. Pál rendelt meg 1763-ban, és fia is előfizette 1793-ig. A francia forradalom eseményeit bemutató folyóirat a Le Moniteur de Universel. Az angol és a német nyelvű újságok között történelmi, irodalmi és művészeti kiadványokat találhatunk.


 


9. kép: Journal encyclopédique10. kép: Der Kinderfreund : Ein Wochenblatt -178111. kép: Schleswig-Holsteinische Provinzialberichte – 179712. kép: The Spectator – 179713. kép: Schleswig-Holsteinische Blätter für Polizei und Kultur – 180014. kép: Archiv für Geographie und Statistik

ihre Hilfswissenschaften und Litteratur – 180115. kép: Zeitschrift von und für Ungern, ... - 180416. kép: Annalen des Ackerbaues – 180517. kép: Ungarische Miscellen - 1817 


 
Felhasznált irodalom:


A nyomtatott sajtó magyarországi története a XX. századig

http://mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/indexa3c9.html?option=com_tanelem&id_tanelem=545&tip=0


Magyar médiatörténet

https://mediatortenet.wordpress.com/


Arcanum Digitális Tudománytár folyóirat ismertetői (Magyar Kurir, Hasznos Mulatságok, Hazai ’s Külföldi Tudósítások, Magyar Hírmondó)

https://adtplus.arcanum.hu/hu/


REAL-J – az MTA Könyvtárának Repozitóriuma

http://real-j.mtak.hu/
A képek forrásai:


1. kép: a Helikon Kastély könyvtára


2. kép: Arcanum Digitális Tudománytár https://adtplus.arcanum.hu/hu/


3. kép: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kults%C3%A1r_Istv%C3%A1n#/media/F%C3%A1jl:Kults%C3%A1r_Istv%C3%A1n.jpg


4-5. kép: Arcanum Digitális Tudománytár https://adtplus.arcanum.hu/hu/


6-17. kép: a Helikon Kastély könyvtára

 Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch