Információk - Hírek

Történetek az első keszthelyi Festeticsről


2018. január 11. 00:00
Festetics Kristóf-év


Történetek az első keszthelyi Festeticsről


Január: 1768-ról


A Helikon Kastély 2018-ban Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezik. Ennek alkalmából minden hónapban bemutatjuk egy-egy téma kapcsán a Festetics család keszthelyi vagyonszerzője életének fontosabb eseményeit.


Festetics Kristóf Ságon született 1696. július 22-én Festetics II. Pál és Fitter Erzsébet házasságából. A halál 1768. február 25-én érte Sopronban. Mint a Festetics család keszthelyi ágának megalapítója, megteremtette a családi vagyon alapját és hozzájárult a Festetics név dicsőségéhez.


1768-ban, abban az évben, amikor Festetics Kristóf elhunyt, legidősebb fia, III. Pál már évek óta a Habsburg Birodalom uralkodójának, Mária Teréziának volt az egyik legjelentősebb jogi és pénzügyi tanácsadója. Egyik unokája, a későbbi Georgikon-alapító és kiemelkedő jelentőségű mecénás, az akkor 12 éves I. György a bécsi Collegium Theresianum nagy reményekre jogosító diákja volt.


1768-ban több fontos esemény történt Magyarországon és a nagyvilágban. Ezek közül a következőket emelnénk ki:


Február 12-án született Lipót főherceg és Bourbon Mária Ludovika hercegnő második gyermeke, Ferenc József Károly, aki 1792 és 1835 között I. Ferenc néven magyar király, II. Ferenc néven cseh és német király, valamint német-római császár, 1804-től I. Ferenc néven osztrák császár. Születésnapjának ideje fontos lesz még a Festetics család történetében. Festetics I. György 1817 és 1819 között a születésnapján (vagy ahhoz közeli időpontban) rendezte meg a Helikoni Ünnepségek februári eseményeit. I. Ferenc királyról a Helikon Kastély enteriőr-kiállításán, a kék és a fehér szalonban látható festmény.


 


I. Ferenc készült festmény a kastély fehér szalonjában

(fotó: Bankó Zsolt / Helikon Kastély) 


Május 15-én XV. Lajos francia király a genovaiaktól megvásárolta Korzika szigete feletti követeléseket. (Genova a 15. században foglalta el Korzika szigetét. 1755-ben létrejött a demokratikus és független Korzikai Köztársaság.) A francia király a következő évben elfoglalta a szigetet, amely 1794-ben angol kézbe került. Franciaország azonban két év múltán visszaszerezte. 1769-ben itt született Bonaparte Napóleon, aki a történelem egyik legjelentősebb személyisége lett. Napóleont egyébként rokoni szálak kötik a Festetics családhoz. Egyik nevelt lánya, Stephanie de Beauharnais hercegnő volt Festetics II. Tasziló feleségének, Mary Hamilton hercegnőnek a nagymamája. Róluk – Stephanie-ról és Maryről – a Helikon Kastély enteriőr-kiállításán, a vörös szalonban látható két festmény.


 


A vörös szalon

(fotó: Bankó Zsolt / Helikon Kastély) 


Június 8-án tragikus körülmények között (gyilkosság áldozata lett) halt meg Johann Joachim Winckelmann német régész, művészettörténész, aki Geschichte der Kunst des Alterturms (Az ókor művészetének története) című könyvével megalkotta az első művészettörténeti szakkönyvet. Winckelmann könyvei közül halála előtt egy évvel olasz nyelven megjelent Monumenti antichi inediti című műve található meg a Helikon Kastély könyvtárában.


 


Johann Joachim Winckelmann: Monumenti antichi inediti – az I. kötet címlapja

(fotó: Bankó Zsolt / Helikon Kastély)Johann Joachim Winckelmann: Monumenti antichi inediti – a II. kötet címlapja 

(fotó: Bankó Zsolt / Helikon Kastély)


Július 30-án indult James Cook brit felfedező első útjára az Endeavour fedélzetén. A három útból álló expedíció során a Csendes-óceán szigetvilágát megismerve feltérképezte Ausztrália partvidékét. A Helikon Kastély könyvtárában lévő művek között utazásairól két könyv is szól. Az egyik 1820-ban jelent meg, Das Capitäns James Cook Beschreibung seiner Reise um die Welt: Ein nützliches Lesebuch für die Jugend, a másik pedig 1858-ban, Drei Reisen um die Welt címmel.


 


Drei Reisen um die Welt címlapja

(fotó: Bankó Zsolt / Helikon Kastély) 


Augusztus 8-án Jacques Balmat és Michel Paccard először mászta meg az Alpok legmagasabb hegycsúcsát, a Mont Blanc-t. A hely hamar híres lett, számos útikönyv mutatta be a hegycsúcsot és környékét. A Festetics család könyvtárában egy 1868-ban készült német nyelvű könyv mutatja be többek között a Mont Blanc-t.


 


A Schweizerführer c. könyv címlapja

(fotó: Bankó Zsolt / Helikon Kastély) 


December 7-én a 12 éves csodagyerek, Wolfgang Amadeus Mozart először lépett fel Bécsben. A császári család jelenlétében vezényelte művét, a Missa solemnist. Bécsi tartózkodása idején Franz Anton Mesmer doktor házi színpadán a Bastian és Bastienne című művét mutatták be. A Festetics család könyvtárában fellelhető számtalan könyv között megtalálható Georg Nikolaus Nissen Historie de W. A. Mozart: Sa vie et son oeuvre: D' aprés la grande biographie című francia nyelvű könyve, amely a zenetörténet egyik legnagyobb alakjának mutatja be életét.


 


Historie de W. A. Mozart című könyv címlapja

(fotó: Bankó Zsolt / Helikon Kastély) 


Sorozatunk következő – februári – részében Festetics Kristóf halála kapcsán végrendeletének részleteivel ismerkedünk meg.Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch