Dr. Bakonyi Károly emlékszoba

Dr. Bakonyi Károly emlékszoba

Legsikeresebb fajtája, a Cserszegi fűszeres több mint 3000 ha-on található meg Magyarországon…

 

A világhírű szőlőnemesítő több államilag elismert szőlőfajtát és klónt nemesített. A Pannon Egyetem Georgikon Karán dolgozott 47 éven keresztül, és még nyugdíjasként is visszajárt a cserszegi kísérleti telepre, ahol nemesítette fajtáit.

         

Dr. Bakonyi Károly (1921–2010)
Forrás:  http://www.georgikon.hu/szervezeti-egysegek/dr-bakonyi-karoly-szolonemesito-munkassaga

Legsikeresebb fajtája, a Cserszegi fűszeres több mint 3000 ha-on található meg Magyarországon, amely nem csekély a folyamatosan csökkenő termőterületek és hazánkat jellemző széles fajtaválaszték mellett. Már a pálinkakultúra is felfedezte a Cserszegi fűszerest.

Több ígéretes kékszőlő kísérletét még halála előtti években kezdte el, de befejezni már nem tudta. Magnélküli csemegeszőlő fajtát is nemesített (pl. Carolus). Négy díszpolgári címe (Keszthely, Csopak, Cserszegtomaj, Balaton) mellett számos helyi, valamint országos elismerésben részesült. Dr. Bakonyi Károly olyan nemesítői múlttal és egyedi emberi értékekkel rendelkezett, amely megismételhetetlen Magyarországon. Fajtái olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítik és előreviszik a szőlészek, borászok munkáját. Egyes fajtái jó fagytűrő képességűek, korai érésűek és nagy hozamúak. Szőlőfajtái nemcsak hazánkban népszerűek, hanem számos külföldi országban is. Így nyilatkozott egykoron a legnépszerűbb fajtájáról: „Tudom, a Cserszegi fűszeres nem több, mint egy fajta a magyar fajták között, de boldog vagyok, hogy fajtámmal egy új illat és zamatanyag került a magyar borászatba, hogy a fajták sokszínű palettáját egy újjal sikerült gazdagítanom.”

A nemesítő nemcsak védi, de gazdagítja is az élővilágot. Olyan újat hoz létre, amely az emberiségnek nemcsak díszére, hasznára is válik.

Életrajzi könyvében így méltatta az előszót író Dr. Hajdu Edit ny. főmunkatárs, a Mezőgazdasági Tudományok Kandidátusa:

„Bölcs életében mindig optimista szemléletű, a kilátástalan helyzetekben is hinni tudó szőlőnemesítő volt. Céltudatosan megtervezett és kitartó volt a munkája. Talán a nemesítői tevékenység is formálta őt arra a belső tartásra, tárgyilagos szemléletre, amire szüksége volt életének kritikus helyzeteiben. Ezekben vidámsága, humora és lelkesedése segítségül szolgált.” (1999)

Ajánlatkérés

Tisztelt érdeklődő, szeretne részt venni az Ön által szervezett csoporttal állandó vagy időszaki kiállításunk valamelyikén? Szeretné tárlatvezetéssel élményszerűbbé tenni a látogatást? Kérje ajánlatunkat űrlapunkon keresztül!

A kiemelt mezők kitöltése kötelező!


tárlatvezetést kérek

Vissza az időszaki kiállítások oldalra

Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch