Pályázataink

NYDOP

NYDOP

 2015.02.02.
HELIKON KASTÉLYMÚZEUM KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
INDUL A KESZTHELYI FESTETICS-KASTÉLY NAGYSZABÁSÚ FEJLESZTÉSE

A vállalkozási szerződés hétfői aláírását követően megkezdődhet a munka a Helikon Kastélymúzeumban. A generálkivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a ZÁÉV Építőipari Zrt és a WEST HUNGÁRIA BAU Építőipari Szolgáltató Kft. közösen beadott ajánlata lett.

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” című projektje összesen 2,053 milliárd forint vissza nem térítendő
európai uniós támogatást nyert. A kivitelezésre kiírt első közbeszerzés eredménytelen lett, így 2014 októberében új ajánlattételi felhívást tettek közzé. A közbeszerzési eljárás zárásaként 2015. január 21-én megérkezett a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály támogató tartalmú szabályossági tanúsítványa, elkészült az összegezés az ajánlatok elbírálásáról, így elhárult minden akadály a mintegy 1,5 milliárd forint összegű kivitelezői szerződés aláírása elől. A két cég alkotta nyertes konzorcium a kivitelezési tervdokumentáció elkészítését és a generálkivitelezést végzi majd.

A munkálatok három fő helyszínen zajlanak. A kastély főépületében megújul a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a
hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren.

A projekt legjelentősebb eleme mintegy 1100 millió forintos építési költséggel az egykori Amazon szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék megmentése. A felújított épületben „Főúri utazások kiállítás és
Veteránautó Látogatóközpont” címmel új állandó kiállítás kap helyet. A házban egy kulturális programok számára alkalmas multifunkcionális rendezvényhelyszínt is kialakítanak.

A kastély pálmaháza is megújul: új látnivalóként a lepkeház és növényház is része lesz a látogatási útvonalnak.

A szerződés aláírásával együtt a beruházó Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. át is adta a munkaterületet, az átalakítások hamarosan megkezdődnek. A tervek szerint a múzeum összes kiállítása
továbbra is látogatható lesz a felújítási munkák teljes ideje alatt. A beruházás várhatóan 2015 év végéig befejeződik.

A nagyszabású fejlesztés fő célja a keszthelyi Festetics-kastély vonzerejének továbbfejlesztése, a „Festetics-örökség” hatékonyabb kiaknázása, és korszerű fejlesztések, szolgáltatások megvalósítása. Az
eddig kihasználatlan lehetőségek feltárásával, épületfelújításokkal, integrált látogatómenedzsment-rendszer kialakításával, valamint új arculat és brand megteremtésével olyan komplex turisztikai attrakció jön létre az ország kiemelkedő műemlékegyüttesében, mely mindenben megfelel a 21. századi fogyasztói trendeknek.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktuális 2013. 12.21. A kivitelező kiválasztása folyamatban, a pályázat kiírásra került.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” (NYDOP-2.1.1/A.B-12-K-2012-0004)

A Nyugat-Dunántúl kulturális-turisztikai központja lesz

1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a keszthelyi Festetics-kastély korszerűsítésére a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. (Időközben az összeg újabb 200 millió ft-al egészült ki.)

A kiemelt turisztikai beruházás részleteit pénteken sajtótájékoztató keretében mutatta be Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezetője. A projekt támogatásáról augusztus 8-ai ülésén döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság. A keszthelyi beruházás fő célja a Festetics-kastély vonzerejének továbbfejlesztése, a „Festetics-örökség” hatékonyabb kiaknázása, és korszerű fejlesztések, szolgáltatások megvalósítása. Az eddig kiaknázatlan lehetőségek feltárásával, épület-felújításokkal, integrált látogatómenedzsment-rendszer kialakításával, valamint új arculat és brand megteremtésével olyan komplex turisztikai attrakció jön létre az ország kiemelkedő műemlék-együttesében, mely mindenben megfelel a 21. századi fogyasztói trendeknek.

Új köntösben az Amazon

A projekt legjelentősebb eleme mintegy 900 millió forintos építési költséggel az egykori Amazon Szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék épület megmentése. A helyreállítási munkák során szempont az eredeti forma és szerkezet megőrzése, emellett az akadálymentesség feltételeinek is megfelel majd az épület. Itt kap helyet új állandó kiállításként a „Főúri utazások kiállítás és Veteránautó Látogatóközpont” – életképek, járművek és egyéb tárgyak bemutatásával, interaktív termekkel, valamint szimulátorral. A házban egy kulturális programok számára alkalmas, a rendezvényterem mellett tálalókonyhával és vizesblokkal is kiegészülő multifunkcionális rendezvényhelyszín kialakítását is tervezik.
A romos szálló régóta csúnya „sebhely” Keszthely belvárosában; felújítása méltó kiegészítése lesz az önkormányzat jelenleg is zajló nagyszabású városrehabilitációs programjának.

Új kiállítószárny a kastély főépületében

Új kiállítótérrel bővül a kastély enteriőr kiállítása, a jelenlegi titkárság és igazgatói iroda újra a látogatókat fogja szolgálni. Kialakításra kerül a Festetics családot bemutató Festetics Arcképcsarnok, amely a mecénás, a közjóért tenni akaró, innovátori tevékenységüknek állít emléket. Megújul a látogató útvonal, különválik a bejárat és a kijárat, új, a kor színvonalának megfelelő múzeumi ajándékbolt kerül kialakításra.

Lepkeház és parkfejlesztés

A kastély parkjában nem csupán kertépítészeti munkák zajlanak majd. Új látnivalóként lepkeház és növényház is része lesz a látogatási útvonalnak: a dús, trópusi dzsungel több szinten, fapallós ösvényen és galériahídon lesz megközelíthető. A lepkeházban különleges hibiszkuszok és trópusi lepkefajok kapnak helyet, etetőkkel, és keltető terráriummal, melynek segítségével a látogatók is nyomon követhetik az állatok fejlődését. Az épület fűtését korszerű energetikai megoldások biztosítják.

Komplex turisztikai kínálat

A kastély pincéjében működő bormúzeum a tervek szerint új látogatóterekkel bővül: Bakonyi Károly emlékszobát alakítanak ki a magyar szőlőnemesítés neves keszthelyi szakembere tiszteletére. A kastély időszakos kiállítótermekkel és rendezvényterekkel, pihenőteremmel, valamint csomagmegőrzővel bővül. A vendéglátás minőségi fejlesztése érdekében nagyobb kapacitású, megnövelt kiszolgálótérrel rendelkező kávézó létesül a főépületben. Pincétől az első emeletig akadálymentes lift közlekedik majd, új vizesblokkot alakítanak ki, bővítik a pénztárat és az ajándékboltot. A Vadászati Múzeum előtti kertrendezés és játszótér kialakítása is része a projektnek; a játékelemek az állandó és időszaki kiállítások témáihoz igazodnak majd. A látogatóbarát környezet fejlesztését szolgálják a különböző interaktív eszközök, visual guide és okostelefonos vezetés kialakítása, és turisztikai információs pont létesítése megyei és térségi vonzerőleltárral.

Az új programpolitika bevezetésével a tervek szerint mérsékelhető a szezonalitás, és egész évben vonzó kínálatot nyújt majd a múzeum. A fejlesztés során kialakuló komplex turisztikai attrakció – mely egyedülálló élményt nyújt – növeli a kastély turisztikai vonzerejét, ezáltal várhatóan látogatószámot is. A projekt közvetve hozzájárulhat a Keszthelyen és környékén eltölthető tartózkodási idő emeléséhez, így adva további lendületet a térség turizmusának és gazdaságának. A támogatási szerződés megkötésére várhatóan még az idén ősszel, a kivitelezési munkálatok, a közbeszerzés lebonyolítása után, várhatóan a jövő év tavaszán kezdődhetnek. A projektgazda köszönetét fejezte ki az előkészítésben részt vevő minden munkatársának, közreműködő szervezetnek, kiemelten a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt.-nek, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a térség egyik meghatározó turisztikai fejlesztése elindulhasson.

Projekt összköltsége: 2.026.891.456 Ft

Támogatás pontos összege:2.026.891.456 Ft

Támogatási intenzitás: 100%

Megvalósulási idő: 2015. május 31.

Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch