Pályázataink

TIOP II.

TIOP II.

Természetvédelmi és kertészeti oktatási pont kialakítása a Helikon Kastélymúzeumban
TIOP-1.2.1.A1-15/1-2015-0005
elnyert támogatás: 37.957.850 Ft

TERMÉSZETVÉDELMI ÉS KERTÉSZETI OKTATÁSI PONT A FESTETICS-KASTÉLYBAN

A projekt keretében a kastély területén található kertészházat alakították át oktatási, gyermekfoglalkoztató, illetve közösségi térré. A beruházás megvalósítására 37,96 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Helikon Kastélymúzeum.

A kertészlak épületében – összesen csaknem 100 négyzetméteren – közösségi, foglalkozatási és oktatási helyiségeket alakítottak ki: helyet kapott itt egy 16 férőhelyes tanterem, egy rekreációs tér, két szekcióterem, valamint mozgáskorlátozottak számára is használható zuhanyzók és mellékhelyiségek. Az építészeti átalakítást bútorok beszerzése, illetve különböző infokommunikációs, audiovizuális és akadálymentesítést szolgáló eszközök és szoftverek beszerzése egészítette ki.
A természetvédelmi és kertészeti oktatás során a kastélymúzeum hiánypótló és hasznos képzéseket kíván életre hívni. Mivel a projekt célcsoportja elsősorban a gyermek és ifjúsági korosztály, az általános és középiskolás tanulók, ezért az intézmény együttműködik a keszthelyi oktatási intézményekkel a pedagógia programok lebonyolításában.
A kertészeti, természetvédelmi gyakorlati oktatás színtere a kastély parkja lesz, amelyhez kapcsolódik a kertészet a Pálmaházzal, üvegházakkal. A helyszín oktatási időn kívül alkalmas más közösségi rendezvények megtartására is.

A város egyik legmeghatározóbb kulturális intézményeként a Helikon Kastélymúzeum folyamatosan fejleszti kiállítótereit, bővíti a kiállított műtárgyanyagot és ezt különböző programokon keresztül megismerteti a közönséggel. A múzeum egyik legfőbb stratégiai célja, hogy olyan interaktív intézménnyé formálódjon, ahol minden látogató megtalálja az érdeklődésének, és szakmai igényeinek megfelelő potenciális lehetőséget. Ennek elérésében kiemelt cél a kastélymúzeum térségi oktatási-képzési szerepének erősítése, és az iskolabarát szemléletű megújuláshoz szükséges infrastrukturális háttér megteremtése.

 

Pályázati kiírás: TIOP-1.2.1.A1-15/1 Kulturális intézmények oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése
Elnyert támogatás: 37 957 850 Ft
Támogatási intenzitás: 100%

Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch