Helikoni séták

Helikoni séták

Helikoni városi séták – Keszthely, 2019

Városi kultúrtörténeti séták a Helikon Kastély szervezésében

Kapcsolatfelvétel és csoportok időpont-foglalása:


2019-ben áprilistól szeptember közepéig szombatonként és vasárnaponként a Helikon Kastély három témával várta a régi korok híreinek szerelmeseit. Ez az időszak véget ért, azonban igény esetén, az időjárás függvényében, csoportoknak családi és baráti társaságoknak előzetes egyeztetés után az alábbi városi kultúrtörténeti témákat kínáljuk.


1. A Festeticsek és Keszthely – fényben és árnyékban

A főnemesi Festetics család nyolc generációjának hétköznapjai elevenednek meg a Festetics-kastély déli kapujától induló sétán. Az utcákat járva a 18-20. századi történetek bemutatják a grófi, majd később hercegi család kevésbé ismert arcát és máig ható jelenlétét. A történetek során az érdeklődők megismerhetik többek között egy 18. századi bábmester küzdelmét a tisztaság jegyében, azt, hogy milyen volt a Gundelben 1936 februárjában, Festetics III. György hercegnek felszolgált uborkasaláta, és ez hogyan változtatta meg egy fiatal nő életét, és hogyan segített a herceg a magyar szépségkirálynőnek 1929-ben Monacóban. Sorra vesszük többek között, hogy mi került a Festeticsek asztalára esküvő vagy éppen temetés alkalmából, milyen filmeket láttak a hercegi család tagjai 1915 januárjának első vasárnapján, hová jártak vásárolni és hogyan ünnepelték a család méltán híres versenylovainak győzelmeit. Az is kiderül, hogy milyen tételeket kellett megoldania III. Györgynek 1900-ban az érettségije során, és milyen háborús ütközetekben vettek részt a Festetics család tagjai abban a több mint 200 évben, amíg Keszthely volt az otthonuk.


Találkozási pont: a Helikon Kastély déli kapuja (Keszthely, Kastély utca 1.)

 

  
2. Egy csendes fürdőváros bűnös titkai – Keszthely fekete krónikája: az 1890-es évek

A korabeli bűnügyi hírek és tudósítások adják a „fekete séta” történeteit, amelyek a 19. század utolsó évtizedeibe kalauzolják el az érdeklődőket. Az Amazon Ház Látogatóközpont (az egykori Amazon Szálló) elől induló városi sétán szó esik többek között enyveskezű szállodai alkalmazottakról, a Gödbaum-féle borbélyüzletből eltűnt 22 borotváról, a kislányokra leselkedő veszélyekről, késelésről és betörésekről, szerencsétlen balesetekről és családi perpatvarokról, éjjeli garázdaságról és fényes nappali pofozkodásról. Az is kiderül, hogy miért kaptak frászt egy hideg novemberi napon azok, akiknek a cserszegi hegyek felé vezetett az útjuk, és hogy hogyan lehetett megszökni a városházi fogdából. Megtudhatjuk a Pethő utcai „Nimfák kútjának” szomorú történetét, és ellátogatunk egy merénylet helyszínére is, amely bűncselekményt a bosszú éltetett tíz éven keresztül.

Találkozási pont: az Amazon Ház Látogatóközpont (Keszthely, Kastély utca 11.)


 

  


3. Közlekedjen okosan földön, vízen és levegőben – Válogatás a múlt századok keszthelyi közlekedési híreiből

A 19-20. század fordulójának motorizált világát bemutató és az Amazon Ház Látogatóközpont elől induló városi séta során kiderül, hogy hogyan fogadták a városlakók az 1900 májusának utolsó napján megjelent első automobilt Keszthelyen, hogy ki volt az a száguldozó pénztáros, aki még a balatoni park békéjét is felverte automobiljával, ezzel veszélyeztetve a sétálók testi épségét, milyen autócsodák voltak a Festeticsek tulajdonában, hol lehetett az 1910-es években benzint kapni, és az érdeklődők megismerhetik az 1912-es gépjárművezetési vizsga néhány kérdését és a Keszthely—Hévíz villamosvonal első világháború előtti történetét is. Ám nemcsak a földön járunk, hanem az ég felé is pillantunk, hiszen a századelőn nem volt ritka, hogy léghajó szállt el a város felett, és a keszthelyiek izgatottan készültek az 1912 augusztusában megrendezendő balatoni repülőnapra is. Megtudhatjuk, hogy kik voltak azok a keszthelyi kereskedők, akik a repüléstörténetbe is szerették volna beírni a nevüket, és azt, hogy hol lehetett jegyet vásárolni egy balatoni hajókirándulásra.


Találkozási pont: az Amazon Ház Látogatóközpont (Keszthely, Kastély utca 11.)


 

  

Időpontok

Júniustól szeptemberig, illetve megbeszélés szerint

Helikon Kastélymúzeum - Kezdőoldal English Deutsch