A Helikon Kastélymúzeum Hintókiállítása az egykori istálló és kocsiház épületében, a 18.-19.század főúri életformájához kapcsolódó lóvontatású járműveket mutatja be. A kiállítás sokszínű és jelentős darabszámú anyaga átfogó képet ad a fogatolás történetiségéből.

Ehhez a témához kapcsolódóan, egy meghatározó fordulatot hozó fejlesztés történt a személyszállítás területén a 15. században a Komárom megyei Kocs községben. Itt készítették azokat a könnyű személyszállításra kialakított gyors járműveket, melyeket kezdetben kocsi-szekérnek, a későbbiekben kocsinak neveztek. Ezek a járművek fokozatosan egész Európában elterjedtek és nagy népszerűségnek örvendtek. A kocsi elnevezés minden európai nyelvben megmaradt és ezt a mai napig őrzi az adott nyelvek megfelelően módosított formában.

A Hintómúzeum kiállításából, hiányzott ennek a meghatározó járműnek az eredet hű másolata, csak egy kis modellen keresztül tudta a látogatók számára prezentálni.

Az Autós Nagy Koalíció elnökével Knezsik István Úrral régóta jó kapcsolatot ápol a múzeum, mivel az évente megrendezésre kerülő Autó Motor Tuning Show rendezvényre, rendszeresen meghívást kap egy-egy érdekes darab kiállításának lehetőségével.

A 2020-as évben egy beszélgetés alkalmával, Knezsik István Úr felvetette azt az ötletet, hogy készítsük el az első kocsi eredet hű másolatát a mester embereink által és Ő az ANK által finanszírozza a projektet.

A feladatot vállaltuk és örömmel éltünk a lehetőséggel.

A Kocson lévő Kocsimúzeum vezetőjével Dobos Gáborral történő konzultációt követően Varga Zoltán a Hintómúzeum vezetője elkészítette a méretezett terveket, itt több szempontot is figyelembe kellett venni, mivel konkrét leírások nem állnak rendelkezésre az eredeti kocsira vonatkozóan. Ezért a korabeli utazók beszámolóira, valamint Jeremias Schemel 1568-ban készített rajzára alapozva sikerült elkészíteni a részletes tervet.

Ezek alapján, a konkrét munkákat a Hintójavító és restaurátor műhely szakemberei Takács Ferenc és Kollár Imre végezték. A jármű kialakításában meghatározó szerepet játszó vessző fonatot a badacsonytomaji Hidvégi család készítette el.

Ezeknek az ügyes szakembereknek köszönhetően készült el a korabeli közlekedést forradalmasító darabnak az eredet hű másolata, mely 2022. márciusától megtekinthető a Hintókiállításon.

Kocsi kocsi a hintókiállításon
Kocsi kocsi a hintókiállításon
Kocsi kocsi a hintókiállításon
Kocsi kocsi a hintókiállításon
Kocsi kocsi a hintókiállításon