bezár
Mary Hamilton-emlékév
Boldogtalanság és boldogság: Mary Hamilton házasságairól

2022-ben Festetics II. Tasziló felesége, Mary Victoria Hamilton hercegnő halálának 100. évfordulójára emlékezünk. Ennek alkalmából felidézzük a hercegnő személyét éppúgy, mint a 19-20. század fordulójának eseményeit és szereplőit. A keszthelyi Festetics család történelmében mindig fontos szerepet játszottak a feleségek. A Skóciában született Mary Hamilton 42 évig tartó házassága Festetics II. Taszilóval és a hercegnő személyisége máig meghatározó a család emlékezetében. Ebben a bejegyzésben Mary Hamilton házasságairól esik szó.

Mary Hamilton házassága Albert monacói herceggel (1869-1880)
1869. szeptember 21-én Mary Victoria Hamilton férjhez ment Albert monacói trónörököshöz. Az esküvőre a Franciaország északi részén található Marchais-kastélyban került sor, egy furcsa incidenssel. A szertartáson Mary ugyanis arra a kérdésre, hogy kívánja-e a házasságot, nemmel felelt, amit Mary édesanyja, Marie von Baden hercegnő azonnal igenre javított. A házasság boldogtalan volt. Pár hónap után Mary elhagyta a férjét és a monacói fejedelmeséget, és visszaköltözött édesanyja kastélyába. Itt született meg, Baden-Badenben 1870. július 12-én Mary és Albert gyermeke, Louis, aki később, 1922 és 1949 között Monaco uralkodója volt.

1. kép: A monacói hercegi pár

Festetics II. Tasziló gróf gyakran megfordult Angliában. Oxfordban végezte el jogi tanulmányait, gyakran fordult meg itt lóversenyeken és vadászatokon, barátai közé tartozott többek között a walesi herceg, a későbbi VII. Edward angol király és William Hamilton herceg, Mary idősebbik bátyja. Hogy Tasziló és Mary mikor találkoztak először, arra nincs pontos adat, ám 1875-ben már azt írták a fővárosi lapok, hogy a szép monacói hercegné és a fiatal magyar gróf Marienbadban egy társaságban töltötte az idejét.

2. kép: Marienbadi képeslap az 1910-es évek elejéről

Mary Hamilton és Albert herceg házassága az 1870-es években zátonyra futott. Mary többek között attól félt, hogy férje elrabolja tőle a kisfiát, Louist, azért a gyermekre detektív vigyázott. Válásról a katolikus vallás értelmében szó sem lehetett. 1877-től az európai és a magyar lapokban többször esett szó arról, hogy Mary a pápa segítségét kéri. 1880-ban XIII. Leó pápa érvénytelenítette a házasságot, mivel nem hangzott el az egybehangzó igen a szertartáson, ugyanakkor meghagyta Mary és Albert gyermekének, Louisnak a trónörökösödési jogát. Louis a házasság érvénytelenítése után is nagyon jó kapcsolatba maradt édesanyjával és új családjával, például gyakran járt vadászni a Festetics vadászbirtokokra, Mary és Tasziló mindhárom lányának keszthelyi esküvőjén ott volt, és 1944 után is segített testvére, György özvegyének és kisfiának.

3. kép: Philip de Laszlo festménye 1928-ból II. Lajos monacói hercegről

Mary Hamilton házassága Festetics II. Taszilóval (1880-1922)
Mary Victoria Hamilton és Festetics II. Tasziló hosszú évekig tartó várakozás után 1880. június 2-án délelőtt 11 órakor a budapesti Festetics-palota kápolnájában mondta ki a valóban boldogító igent, a szertartást Simor János hercegprímás végezte. Az esküvőn a menyasszony és a vőlegény családján kívül a magyar arisztokrácia jeles tagjai vettek részt. Tasziló díszmagyar ruhában lépett az oltár elé, míg Mary vadgalamb színű selyemruhát viselt, hajában gyémánt diadémmel. Mary Victoria Hamilton és férje, Festetics II. Tasziló az esküvői szertartás után vonattal indultak nászútra.

4. kép: A Festetics család keszthelyi ágának budapesti, VIII. kerületi palotája

A végállomás a Festeticsek Somogy megyében található berzencei birtoka volt, ám az utazás közben nem hagyták ki Keszthelyt sem. Az ifjú pár megtekintette a várost, lesétáltak a Balaton-partra és megnézték a helyi csónakázó egylet kikötőjét is. Tasziló egy romantikus csónakázásra is elvitte feleségét, aki elbűvölt a balatoni táj. Utána ellátogattak a hévízi gyógyfürdőbe is. Ezután folytatták a z útjukat Berzencére, ahol virágokkal borított út és díszkapu fogadta őket, amelyen a felirat Marynek szólt: „Isten hozott! Üdvözlégy új hazádban!”

5. kép: A Festetics család keszthelyi ágának berzencei vadászkastélya

Mary Victoria Hamilton és Festetics II. Tasziló 42 évig tartó boldog házassága során négy gyermekük született: 1881-ben Mária, akit a családban a May becenevet kapta, egy évvel később, 1882-ben György, rá két évre, 1884-ben pedig Alexandra, akit Alixnek neveztek. Ők mindhárman Baden-Badenben születtek. 1888-ban Bécsben született meg a pár negyedik gyermeke, Karola, akit eleinte Bébének, majd Ellának szólítottak. A házaspárról készült fényképek is tanúsítják a köztük lévő harmóniát és boldogságot, amelynek egyik jelképe – az M és T betűk – ma is láthatók a keszthelyi kastély enteriőrkiállításának néhány termében.

6. kép: Az M és T betű a Festetics család keszthelyi kastélyának fehér szalonjában

Mary Hamilton 1922. május 14-én bekövetkezett halála után Festetics II. Tasziló, hogy megörökítse felesége emlékét, 1925-re egy impozáns a helyi Szent Miklós-temetőben mauzóleumot emeltetett, ahová 1925. november 2-án helyezték el a hercegnő hamvait.

A képek forrásai:
1. kép: wikipedia.org
2. kép: wikipedia.org
3. kép: wikipedia.org
4. kép: Fortepan / Budapest Fővárosi Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.011
5. kép: Fortepan / Budapest Fővárosi Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.11.147
6. kép: Bankó Zsolt / Helikon Kastély fényképe