bezár
A hónap könyve
2022. augusztus
Emlékezzünk régiekről!

„Mary Hamilton-emlékév – 2022” címmel idén a keszthelyi Festetics család hercegasszonya halá-lának centenáriumi évfordulójára emlékezünk.

A Helikon Könyvtár felbecsülhetetlen értékű, gazdag állományában se szeri, se száma azoknak a könyvtári dokumentumoknak (könyvek, kották, aprónyomtatványok, levelek stb.), amelyek szorosan köthetők a rendkívül intelligens, művelt, a tudományok és művészetek iránt is nagy érdeklődést mutató hölgyhöz.

Utolsó nyári hónapunk bejegyzése a zeneművészet sokszínű univerzumába kalauzolja el kedves olvasóinkat.

Mint minden főúri család, a keszthelyi Festetics család tagjai is nagy érdeklődést tanúsítottak a zene, a muzsika csodálatos, magával ragadó, olykor kifürkészhetetlen világa iránt.

A család nem alkalmazott házi zeneszerzőt, mint például az Eszterházyak Joseph Haydn-t, de a megközelítőleg 4500 darabos kottagyűjteményük arról tanúskodik, hogy bizony a zeneművészet, a zene szeretete mindegyikük számára nagyon fontos volt. Erről pedig többek között azok a zenemű-vek is tanúskodnak, amelyeket maguk a családtagok komponáltak.

Amikor Mary Hamilton 1880-ban, házasságkötése után új lakhelyére, férje keszthelyi rezidenciájá-ba költözött, az oly sokat emlegetett vonatrakománnyal érkező személyes dolgai között több száz olyan zenemű is volt, amelyek nemcsak nagyanyja és édesanyja relikviái voltak, hanem bizony saját tulajdonát képező értékes darabok is.

A teljesség igénye nélkül most néhányat szeretnénk ezek közül bemutatni, érzékeltetve a herceg-asszony sokrétű érdeklődési körét a művészetek, ezen belül is a zeneművészet iránt.

A különböző szerzemények között olyanok is vannak, amelyeket a szerzők egyenesen Mary Hamil-tonnak írtak. Van olyan, amelyiket még mint a monacói régens (I. Albert) feleségeként ajánlottak számára, egy másikat pedig már mint herceg Festetics II. Tasziló hitveseként.