bezár
Mary Hamilton-emlékév
„Nyugodt, barátságos arckifejezésű” hölgy
Festetics II. Taszilóné Mary Hamilton portrészobrai

2022-ben Festetics II. Tasziló felesége, Mary Victoria Hamilton hercegnő halálának 100. évfordulójára emlékezünk. Ennek alkalmából ebben az évben felidézzük a kastély műalkotásain keresztül a hercegnő alakját és a művészetekkel való kapcsolatát.

Több portrét őriz a Helikon Kastély Mary Hamiltonról – festményeket, szobrokat és fényképeket egyaránt. Előző bejegyzésünkben megismerhettük a hercegnő legreprezentatívabb festett arcképét, most pedig két portrészobrával foglalkozunk.

A kastély könyvtárának egyik sarkában áll a Mary Hamiltont megörökítő szobor, Joseph von Kopf alkotása. A fiatal Maryt ábrázoló mű carrarai márványból készült. A 70 cm magas mellszobor modelljét loknis hajviselettel, erősen dekoltált, fodorral, szalagcsokorral és rózsával díszített ruhában jeleníti meg. Jelzete: J. Kopf R. 1874, azaz a művész Mary 24 éves korában, Rómában készítette.

1. kép – Joseph von Kopf: Mary Hamilton mellszobra

Joseph von Kopf (1827–1903) német szobrász elsősorban portréiról vált híressé. Élete nagy részében Rómában tevékenykedett, nyaranként pedig Baden-Badenben, ahol I. Frigyes nagyherceg 1874-ben műhelyt építtetett számára, hogy elkészíthesse a híres fürdővendégek portréit.

2. kép – Franz von Lenbach: Joseph von Kopf portréja (1865) (A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Franz_von_Lenbach_Portrait_Joseph_von_Kopf.jpg)

Joseph von Kopf emlékiratai (Joseph von Kopf: Lebenserinnerungen eines Bildhauers. [Egy szobrász emlékiratai.] Stuttgart und Leipzig: Deutsche Verlags-Anstalt, 1899.) tanúsága szerint a szobrász kapcsolatban állt a Hamilton családdal, többek között Mary Hamiltonnal, akinek első férje a monacói herceg volt, és akitől egy fia is született. Vele kapcsolatban említi, hogy megbízást kapott tőle – azaz a monacói hercegnétől – fia, a négyéves Louis portréjának elkészítésére. Elmeséli, hogy a monacói hercegné nem más, mint Hamilton hercegné (született Marie von Baden hercegnő) lánya, aki ekkor (1874-ben) férjétől különválva Baden-Badenben élt. (A házasság érvénytelenítését követően Mary Hamilton 1880-ban ment feleségül Festetics II. Taszilóhoz.) Mary Hamiltonról Kopf ugyancsak 1874-ben készített portrét. A szobor készítésének körülményeiről Joseph von Kopf emlékirataiban szintén megemlékezett a „Die Büste der Prinzessin Marie von Monaco” [Marie monacói hercegné mellszobra] című fejezetben (447. o.). Maryt „szép, telt” nőnek írja le, „nyugodt, barátságos arckifejezéssel”. A művész bevallja, hogy nagy örömmel dolgozott a művön, és tíz ülés alatt el is készült vele.

3. kép – Mary Hamilton mellszobra a könyvtárban (az asztalnál Festetics III. György, Mary és Tasziló fia)

A kastély könyvtárában Mary szobrán kívül van két további Kopf-mellszobor: a nyár és a tél két allegorikus ábrázolása, valamint egy egészalakos mű, amely Dianát, a vadászat istennőjét ábrázolja.

4. kép – A könyvtár – a bal hátsó sarokban Mary szobra

A kiállításban látható Mary Hamilton egyik bátyjának mellszobra ugyancsak Kopftól, illetve férjének, Festetics II. Taszilónak két mellszobra, amelyek közül az egyik kicsinyített mása a másiknak.

5. kép – Joseph von Kopf: Festetics II. Tasziló mellszobra

Sokáig nem volt köztudomású, hogy Joseph von Kopf nemcsak Taszilóról, hanem Maryről is egy nagyobb és egy kisebb mellszobrot készített, egészen addig, amíg a műkereskedelemben fel nem bukkant a könyvtári Mary-szobor kicsinyített változata, amelyet a Magyar Államnak sikerült megvásárolnia a kastély számára.

6. kép - Joseph von Kopf: Mary Hamilton mellszobra